1839: Limburg verdeeld

Het jaar 1839 was een heel belangrijk jaar voor de provincie Limburg. In dat jaar werd de provincie namelijk een provincie van Nederland.

Napoleon

In 1815 verloor de Franse generaal Napoleon Bonaparte bij Waterloo (in België) een grote veldslag. Dit was het einde van de Franse tijd. Alle Franse soldaten werden weggejaagd.

Koning Willem I

De voormalige Oostenrijkse Nederlanden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werden samen één land. Het nieuwe land heette het Verenigde Koninkrijk der Nederlanden. Limburg werd een provincie van Nederland. Willem I werd koning.

Opstand

De mensen in Zuid-Nederland waren niet blij met Willem I. Ze vonden dat ze niet genoeg te zeggen hadden. Willem I bemoeide zich ook te veel met het geloof: de protestantse koning vertelde hoe de katholieke zuiderlingen moesten leven. De mensen in België kwamen daarom in opstand. Dat was in 1830.

België

De opstandelingen wilden een eigen land: België. De mensen in Limburg wilden bij België horen. De meeste Limburgers waren namelijk ook katholiek. Willem I stuurde zijn soldaten naar België. Maar de opstand was te groot. België werd zelfstandig. Pas in 1839 gaf hij toe, dat België zelfstandig was.

Nederlands-Limburg

In dat jaar werd ook de provincie Limburg in tweeën gehakt. Het westelijk deel kwam bij België: Belgisch-Limburg; en het oostelijk deel hoorde vanaf dat moment bij Nederland: Nederlands-Limburg. De Maas was tussen Maaseijk en Eijsden de grens.
32_willem1.jpg32_veldtocht.jpg32_dibbets.jpg32_kaart.jpg
tijdvak_nieuw8.jpg
kaartje32_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.