De Eerste Wereldoorlog

In het jaar 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit. Dat begon met de moord op de Oostenrijkse prins Frans Ferdinand. Na de moord verklaarden verschillende landen elkaar de oorlog. Nederland bleef
neutraal
Neutraal: Als een land in een oorlog neutraal is, vecht dat het land niet mee.
, maar het leven in Limburg veranderde toch.


Centralen en geallieerden

De oorlog ging tussen de 'centralen' aan de ene kant en de 'geallieerden' aan de andere kant. De 'centralen' waren Oostenrijk-Hongarije, Duitsland en Turkije. De 'geallieerden' waren Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Rusland.

Belgische vluchtelingen

Hoewel Nederland niet meedeed aan de oorlog, merkten de Limburgers het meteen toen de oorlog begon. Heel veel vluchtelingen uit België kwamen naar Nederland omdat het daar veilig was.

Een grensversperring

De Duitsers, die België hadden
bezet
Bezet: Duitsland had met geweld de macht in België overgenomen en was er nu de baas.
, vonden dat niet goed. Daarom bouwden ze een grensversperring langs de hele grens van België met Nederland. Die versperring was 180 kilometer lang en liep van Vaals tot Cadzand. Hij bestond uit drie rijen van palen met prikkeldraad ertussen.
De middelste rij prikkeldraad stond bovendien onder stroom: 2000 volt. Dat is bijna 10 keer zo hoog als de spanning van een stopcontact. Als je zo'n draad aanraakte was je meteen dood.

Smokkelaars

Het as dus heel gevaarlijk om de grens over te steken. Maar toch probeerden veel mensen het. Vooral smokkelaars. Ze gebruikten bijvoorbeeld houten tonnetjes die ze tussen de draden in
staken
Staken: Uit protest een tijdje niet naar je werk komen.
en waar ze dan doorheen kropen. Of ze trokken de draden uit elkaar met rubberen handschoenen. Dat ging meestal goed. Maar niet altijd. Uiteindelijk zijn zo'n 500 mensen dood gegaan door de elektrische draad.

Limburg wordt eindelijk Nederlands

Door de elektrische draad konden mensen uit Limburg niet meer naar België of Duitsland gaan, terwijl ze dat voorheen wel vaak deden . Ze gingen zich daarom meer richten op de rest van Nederland, bijvoorbeeld om dingen te verkopen. Hoewel Limburg al bijna 100 jaar bij Nederland hoorde, werd Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog pas een echte Nederlandse provincie.
39_belgische_vluchtelingen.jpg39_keizer_wilhelm.jpg39_draadversperringen.jpg39_toneelspel.jpg
tijdvak_nieuw9.jpg
kaartje39_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.