De Franse Tijd

Tot het jaar 1789 waren in heel Europa koningen en adellijke mannen en vrouwen de baas. Totdat in Parijs de Franse Revolutie uitbrak. Die zou alles veranderen. Ook in Limburg.

Boze burgers

Aan het einde van de 18e eeuw was de bevolking van Frankrijk boos op hun koning. De koning leidde namelijk een luxeleventje in zijn paleis, terwijl de gewone mensen soms stierven van de honger. Dat wilde de Franse bevolking veranderen.

De Bastille

In Parijs stond een gevangenis: de Bastille (spreek uit: bastie-je). De koning bepaalde wie daar gevangen werd gezet. Daarom besloot een groep boze Parijzenaars de Bastille te bestormen en in te nemen. De Franse koning Lodewijk XVI (spreek uit: de zestiende) werd gevangengenomen. Deze gebeurtenis is het begin van de Franse Revolutie.

Limburg wordt Frans

Nadat de Franse revolutionairen eerst Parijs en Frankrijk hadden veroverd, trokken ze naar andere landen. Vijf jaar na de revolutie kwamen ze in Limburg aan. Ze veroverden Maastricht. Vanaf dat moment was heel Limburg Frans.

Een hoop veranderingen

Overal waar de Fransen kwamen brachten ze een hoop veranderingen mee. Ook in Limburg. Zo moest iedereen nu bijvoorbeeld gewicht meten in kilo's, en afstand in meters. Van tevoren was dat niet zo, dus dat was wel even wennen.

Als er iemand geboren werd, dan moest dat worden opgeschreven bij de Burgerlijke Stand. Dat gebeurt nog steeds. Jouw naam en geboortedag staan daar ook genoteerd.

Kerk en
adel
Adel: Mensen die vroeger heel belangrijk waren en veel macht hadden.

Ook voor de
adel
Adel: Mensen die vroeger heel belangrijk waren en veel macht hadden.
veranderde er veel: die raakten hun titels kwijt. Alle hertogen, graven en baronnen waren opeens gewone burgers.

En ook voor de kerk werd het anders: alle kloosters werden opgeheven. Pastoors moesten trouw zweren aan de Fransen. De pastoors die dat niet deden moesten vluchten. De pastoor van Berg en Terblijt vluchtte de mergelgrotten in. Daar bouwde hij een geheime onderaardse kerk!

Blijvende veranderingen

Een deel van deze veranderingen zijn later weer teruggedraaid door Napoleon. Maar een heleboel dingen bestaan nog steeds. Tot op de dag van vandaag doen wij nog veel dingen zoals de Fransen het destijds al deden.
31_boomdans.jpg31_grot.jpg31_kaart.jpg
tijdvak_nieuw7.jpg
kaartje31_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.