Dwangarbeiders

Op een mooie oktoberdag in 1944 zat de bevolking van Beringe in de kerk. Ze baden dat de oorlog snel over zou zijn. Maar niets was minder waar. Toen ze buiten kwamen waren ze omringd door Duitse soldaten. Alle mannen moesten mee, zeiden de Duitsers. Ze werden meegenomen naar Duitsland om daar te werken in een fabriek.

Grensarbeiders

Al sinds de 19e eeuw werkten er heel wat mensen uit Limburg in Duitsland. Daar was genoeg werk en men verdiende er goed. Alle Nederlanders die in Duitsland werkten deden dat
vrijwillig
Vrijwillig: Iets is vrijwillig als het mag, maar niet moet.
. Het waren grensarbeiders.

Dwangarbeiders

Dat veranderde in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden heel veel wapens nodig en allerlei andere spullen voor de oorlog. Die werden gemaakt in fabrieken. Toen er in Duitsland niet meer genoeg arbeiders waren, haalden de Duitsers ze onder andere uit Nederland. De mannen en jongens moesten in Duitsland werken. Het waren dwangarbeiders.

Zwaar werk

Het werk in de fabrieken was zwaar. En iedereen had het vaak koud. De mannen moesten slapen in houten gebouwen zonder verwarming, terwijl het winter was. Als iemand ziek was, mocht hij niet naar de dokter. Veel dwangarbeiders gingen dood terwijl ze in de fabrieken werkten.

Tip: Ton van Reen heeft een heel spannend boek geschreven over Lei uit Beringe, die als dwangarbeider moest werken in een Duitse Fabriek. Het boek heet: Gestolen Jeugd.
45_landleven_razzia.jpg45_familie_geese.jpg45_bezoek_barak.jpg45_otto_schickert_werke.jpg45_terugkeer.jpg
tijdvak_nieuw9.jpg
kaartje45_0_1.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.