Mathilde Haan, Roermonds raadslid 1919

Werkt jouw moeder? Grote kans van wel. Tegenwoordig werken heel veel vrouwen. Zo'n 100 jaar geleden was dat wel anders. Toen bleven de meeste moeders en vrouwen thuis, terwijl de mannen gingen werken.

Man en vrouw

Vroeger dacht men dat de man elke dag naar zijn werk moest gaan, terwijl de vrouw thuis het huishouden deed en op de kinderen paste. Dat zei de kerk tenminste. Iedereen vond dat heel normaal.

Gelijke rechten
Gelijke rechten: Als je ‘gelijke rechten’ hebt dan mag je hetzelfde als iemand anders.

Maar in de 19e eeuw veranderde dat. Steeds meer mensen vonden dat vrouwen
gelijke rechten
Gelijke rechten: Als je ‘gelijke rechten’ hebt dan mag je hetzelfde als iemand anders.
moesten krijgen als mannen. Als vrouwen ook naar school wilden gaan, dan moest dat kunnen. En als vrouwen wilden gaan werken, dan moest dat ook kunnen.

Succes voor de vrouwen

Het eerste succes voor de vrouwen kwam in het jaar 1872. Toen besloot minister-president Thorbecke dat Aletta Jacobs als eerste vrouw naar de universiteit mocht gaan. Een nieuw succes kwam in 1919, toen Mathilde Haan uit Roermond gekozen werd tot
gemeenteraadslid
Gemeenteraadslid: Een gemeenteraad bestaat uit verschillende gemeenteraadsleden. De gemeenteraad bestuurt samen met de burgemeester en de wethouders de gemeente.
.

Sportvelden en een nieuwe school

Mathilde Haan zette zich heel erg in voor de Roermondse vrouwen. Zo vond ze bijvoorbeeld dat Roermondse meisjes ook gebruik moesten kunnen maken van de sportvelden. En ze zorgde ervoor dat er een Huishoud- en Industrieschool kwam, zodat veel meer meisjes dan vroeger naar school konden.

Veel veranderd

Sinds de tijd van Mathilde Haan is er veel veranderd. Vrouwen hebben nu overal dezelfde rechten als mannen. Vrouwen mogen studeren waar ze willen en ze mogen elk beroep kiezen dat ze willen. Daarom werken er tegenwoordig heel veel vrouwen, terwijl vaders veel meer meehelpen in huis. Dat deden ze vroeger nooit...
41_mathilde_portretfoto.jpg41_mathilde_haan_studententijd.jpg41_st_agnesschool.jpg
tijdvak_nieuw9.jpg
kaartje41_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.