Molukkers

Een paar jaar na de Tweede Wereldoorlog kwamen er op 12 grote schepen 12.500 Molukkers aan. Ze waren gevlucht uit Indonesië.

Nederlands-Indië

Indonesië  was al een paar eeuwen een
kolonie
Kolonie: Een gebied dat door een ander land is veroverd. Meestal om er de baas te spelen en er handel mee te drijven.
van Nederland. Iedereen noemde het dan ook Nederlands-Indië. Maar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog wilde de Indonesische bevolking niet meer bij Nederland horen. De Indonesiërs wilden vrij zijn. President Soekarno riep in 1945 de onafhankelijkheid van Indonesië uit.

Molukken

Indonesië bestaat uit een heleboel eilanden. Sommige eilanden vormen samen een eilandengroep. De Molukken zijn zo'n eilandengroep. In het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) vochten veel Molukse soldaten. Zij wilden wel trouw blijven aan Nederland. Maar daarmee kwamen ze in de problemen.

Vluchten naar Nederland

Omdat de Molukse soldaten niet voor het Indonesische leger wilden vechten, moesten ze vluchten naar Nederland. Natuurlijk namen ze hun gezinnen mee. In 1951 kwamen ze in Nederland aan.

Een eigen huis

In eerste instantie moesten ze in tijdelijke kampen wonen, omdat iedereen dacht dat ze snel weer terug zouden gaan naar Nederland. Maar later bleek dat ze toch voor altijd in Nederland moesten blijven. Toen kregen alle Molukkers een eigen huis. In Limburg gingen zo'n 1.700 Molukkers wonen. Bijvoorbeeld in de Geleense wijk Lindenheuvel.

Moluks bloed

Tegenwoordig zijn Molukkers gewone Nederlanders. Bijna niemand staat er nog bij stil dat dat 50 jaar geleden heel anders was. Misschien heb je wel een vriendje of vriendinnetje met Moluks bloed zonder dat je dat weet.
46_affiche.jpg46_woonoord.jpg46_jongeren.jpg
tijdvak_nieuw10.jpg
kaartje46_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.