Ontkerkelijking

Eeuwenlang was de
katholieke kerk
Katholieke kerk: De katholieke kerk is de kerk die vanuit Rome wordt bestuurd. De paus is de baas van de katholieke kerk.
heel belangrijk in het leven van mensen. De laatste jaren is dat veranderd. Nu gaan er nog maar heel weinig mensen naar de kerk.


Rituelen

Vroeger werd een groot deel van het leven bepaald door kerkelijke rituelen. Bijvoorbeeld: als je geboren was, werd je in de kerk gedoopt. Je vierde niet je eigen verjaardag, maar de naamdag van je
patroonheilige
Patroonheilige: Een patroonheilige is een heilige van wiens naam vroeger jouw naam was afgeleid. Bijvoorbeeld: Jan was afgeleid van de heilige Johannes de doper. En Frans van Franciscus van Assisi.
. En als je dood ging, werd je vanuit de kerk begraven.

Van 80% naar 8%

Tot ongeveer 1960 ging 80% van alle katholieke mensen naar de kerk. Nu is dat nog maar 8%. Veel minder dus. Veel mensen willen niet meer naar de kerk gaan.

Niet eens met de kerk

Dat komt omdat ze het niet eens zijn met dingen die de kerk zegt. De kerk zegt bijvoorbeeld dat een man en een vrouw geen
anticonceptie
Anticonceptie: Door anticonceptie te gebruiken kan een vrouw niet zwanger raken tijdens het vrijen.
mogen gebruiken als ze vrijen. Terwijl veel mensen dat nu heel normaal vinden. En de kerk zegt dat vrouwen geen priester mogen worden. Veel mensen vinden dat niet meer van deze tijd.


Wat gebeurt er met de kerkgebouwen?

Daarom gaan veel mensen tegenwoordig niet meer naar de kerk. En dat zorgt voor problemen. Want er zijn nu een heleboel kerken waar te weinig volk komt. Wat moet er met die kerkgebouwen gebeuren? In Maastricht hebben ze iets slims bedacht: één kerk is omgebouwd tot hotel en een andere tot boekenwinkel. Maar in de toekomst zullen ook veel leegstaande kerken gesloopt worden.
51_dominicanenkerk.jpg51_kerk_eysden.jpg51_processie.jpg
tijdvak_nieuw10.jpg
kaartje46_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.