Petrus Regout, Maastrichts grootindustrieel

Waarschijnlijk vind je het heel gewoon dat je doordeweeks elke dag naar school gaat, terwijl papa en mama werken om geld te verdienen. Maar nog niet zo lang geleden was dat heel anders. Zo'n 150 jaar geleden moesten heel veel kinderen elke dag werken. Bijvoorbeeld in de fabrieken van Petrus Regout.

Petrus Regout

Petrus Regout woonde in Maastricht. Hij wist alles over
aardewerk
Aardewerk: Aardewerk is een verzamelnaam voor uit klei gebakken potten, schalen, drinkbekers en kruiken.
en glas. Hoe je het moest maken. Hoe je het kon versieren. En hoe je het moest verkopen. Daarom bouwde hij in het jaar 1834 een glas- en kristalfabriek. En 2 jaar later ook een aardewerkfabriek.

Hard werken

In zijn fabrieken werkten arbeiders. Ze moesten hard werken: 6 dagen per week en 12 uur per dag. De arbeiders waren mannen, vrouwen én kinderen. Dat was in die tijd heel normaal. Regout vond wel dat kinderen die jonger waren dan 12 jaar niet in zijn fabrieken hoefden te werken.

Iedereen wil Regout's producten kopen

De arbeiders maakten prachtige glazen, borden, kannen, kopjes, enzovoorts. Zo mooi, dat iedereen ze graag wilde kopen. Zowel in Nederland als in het buitenland. Vooral in Nederlands-indië verkocht Regout veel producten.

Een slechte reputatie

Petrus Regout heeft heel lang een slechte naam gehad, omdat hij zijn arbeiders zou
uitbuiten
Uitbuiten: Iemand hard laten werken voor veel te weinig geld.
. Dat klopt niet helemaal. Regout deed namelijk van alles om het werk voor zijn arbeiders zo prettig mogelijk te maken. Zijn fabrieken hadden bijvoorbeeld verwarming en stromend water. Dat was op andere plekken wel anders.

De Cité Ouvrière

Ook bouwde Regout voor zijn arbeiders woningen: de Cité Ouvrière (spreek uit: sie-tee oevrie-jer-ruh). Die woningen hadden ook stromend water én een WC. Dat was voor die tijd behoorlijk nieuw. De meeste andere arbeiders in Maastricht hadden dat niet.
34_portret_regout.jpg34_kaststel.jpg34_bassin_gulpen.jpg34_praalwagen_sphinx.jpg
tijdvak_nieuw8.jpg
kaartje34_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.