Steenkolenmijnen

Het 'zwarte goud', zo werd steenkool ook wel genoemd. In Zuid-Limburg zorgden de steenkolenmijnen voor veel werk en
welvaart
Welvaart: Als mensen genoeg geld verdienen om goed van te leven, dan hebben ze welvaart.
. De mijnwerkers moesten hard werken, maar dat vonden ze niet erg. Voor hen was steenkool net goud, 'zwart goud'.


Steenkool

Steenkool wordt al heel lang gebruikt als brandstof, bijvoorbeeld om een vuurtje mee te maken waar je op kunt koken of waar je je aan kunt verwarmen. De Romeinen deden dat al en ook in de Middeleeuwen gebruikten de mensen steenkool. Omdat steenkool onder de grond zit, groeven ze kleine gangen in de aarde om de steenkool er uit te kunnen halen.

Steenkolenmijnen

In de 19e eeuw gingen mensen steeds meer stoommachines gebruiken in fabrieken. Die stoommachines hadden brandstof nodig: steenkool. Opeens hadden veel mensen steenkool nodig. Dus werden er steenkolenmijnen gebouwd. In een mijn kon je een heleboel steenkool vinden. Maar je moest er wel diep voor graven.

De Oranje Nassau I

De eerste steenkoolmijn was de Oranje Nassau I in Heerlen. Tegenwoordig kun je de twee schachttorens van de 'ON I' nog zien. Ze staan achter het NS-station. Omdat er veel mensen in de Oranje Nassau I werkten, groeide Heerlen uit van een dorp naar een stad. Voor de tijd van de mijn woonden er maar 5.000 mensen. 70 Jaar later waren dat er al 76.000. Ook kwamen er kantoren, warenhuizen en een bioscoop.

Mijnwerkers

Mijnwerkers die 'ondergronds' werkten, moesten met dynamiet eerst een nieuwe gang maken. Daarna konden ze met een elektrische hamer de steenkool loskappen en uit de ondergrondse gangen halen. Dat was zwaar werk en je werd er hartstikke zwart van. Maar dat vonden de mijnwerkers niet erg. De meesten werkten graag in de mijn. Toen de mijnen dicht gingen vonden ze dat heel erg.
42_mijnwerkers.jpg42_schoolplaat.jpg42_tabel.jpg
tijdvak_nieuw9.jpg
kaartje42_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.