Van gemengd bedrijf naar zorgboerderij

Vroeger had een boer een paar akkers waar hij graan op verbouwde, een paar koeien en wat kippen, en een paard om de ploeg te trekken. Een groot deel van  wat de boeren verbouwden aten ze zelf op. Als er iets over bleef verkochten ze dat op de markt. Tegenwoordig is dat wel anders.

Landbouw of veeteelt

Tegenwoordig zijn boeren gespecialiseerd. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld alleen nog maar aan landbouw doen. Dan verbouwen ze tarwe, of suikerbieten, of aardappelen. Of ze doen alleen nog maar aan veeteelt. Dan houden ze koeien, kippen of varkens.

10.000 Kippen

Vroeger had een boer misschien 5 koeien, 6 varkens en 20 kippen. Tegenwoordig heeft een veeboer misschien wel 100 koeien of meer en net zoveel varkens. Kippenhouders hebben vaak zelfs meer dan 10.000 kippen. Dat is ook wel nodig als ze genoeg geld willen verdienen.

Goedkoop graan

Boeren moeten tegenwoordig zoveel graan verbouwen, omdat er overal ter wereld heel veel graan wordt verbouwd. In Amerika zijn de akkers zo groot dat de boeren daar heel veel graan kunnen oogsten. Omdat het zo veel is, kunnen ze dat graan daarna heel goedkoop verkopen. De boeren in Nederland moeten daarom ook heel veel graan verbouwen, anders is hun graan duurder en dan koopt niemand het.

Kampeerboerderij en zorgboerderij

Heel veel boeren zoeken ook naar andere manieren om geld te verdienen. Bijvoorbeeld door een zorgboerderij te beginnen, waar geestelijk gehandicapte mensen kunnen werken. En misschien heb je wel al eens gekampeerd bij een boer. Dat kan tegenwoordig ook. Veel kinderen (en grote mensen) vinden het namelijk leuk om dieren te verzorgen of te werken in de tuin van een boerderij.
47_boerenmeisje.jpg47_legbatterij.jpg47_boerderij.jpg47_diploma.jpg
tijdvak_nieuw10.jpg
kaartje47_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.