Willem Vliegen, apostel van het socialisme

In de 19e eeuw hadden veel arbeiders het slecht. Ze moesten hard werken voor weinig geld. De 'socialisten' kwamen daartegen in opstand. Ze vonden dat niet de fabrieksbazen, maar juist de fabrieksarbeiders het voor het zeggen moesten hebben. Willem Vliegen was een socialist uit Limburg.

Karl Marx

In 1867 schreef Karl Marx een heel beroemd boek: 'Het kapitaal'. Daarin schreef hij dat de fabrieksarbeiders in opstand moesten komen tegen hun kapitalistische bazen. Het boek werd al snel heel populair. In Limburg hoorde de 19-jarige Willem Vliegen in 1881 over Karl Marx en zijn socialistische ideeën. Hij was meteen enthousiast en werd zelf socialist.

De Volkstribuun

Eerst ging hij naar Amsterdam om alles te leren over het socialisme. Twee jaar later kwam hij terug naar Limburg. In Maastricht begon hij met het uitgeven van een tijdschrift: 'De Volkstribuun'. De arbeiders lazen het tijdschrift graag, maar de
gevestigde orde
Gevestigde orde: De mensen die de macht hebben, bijvoorbeeld de fabrieksbazen.
vond het maar niks.

Staking in Maastricht

Willem Vliegen gaf de fabrieksarbeiders in Maastricht ook advies over hoe ze zich moesten verzetten tegen hun bazen. En met succes. In 1895 staakten de glasblazers uit de fabrieken van Regout. Ze vonden het niet eerlijk dat de bazen hun loon willen verlagen. En ze wonnen! De fabrieksbazen beloofden dat de lonen gelijk zouden blijven.

De Sociaal-Democratische Arbeiders Partij

Een paar jaar later vertrok Willem Vliegen weer naar het noorden. Hij richtte een nieuwe politieke partij op: de Sociaal-Democratische Arbeiders Partij. Als voorzitter van die partij heeft hij ervoor gezorgd dat een heleboel dingen beter geregeld zijn voor de arbeiders.
35_vliegen.jpg35_portret_willem_vliegen.jpg35_kinderen_aardewerk.jpg35_monument_willem_vliegen.jpg
tijdvak_nieuw8.jpg
kaartje35_0.jpg

Dossier

Meer weten over dit venster?

Ga dan naar het dossier voor allerhande tips en achtergrondinformatie, zoals boeken, films, weblinks en weetjes.